Frantziako bideak zeharkatzen dituen eskualdeetan eskaintza gastronomiko bikaina eta askotarikoa dago, tokiko produktuekin egina: barazkiak, haragiak, hestebeteak, zopak, saldak eta postreak. Bideari ekitean, askok galdetzen dute zer den erromes menua eta zeintzuk diren abentura honetan galdu ezin dituzten "sukaldaritzako espezialitateak". Hemen duzu Donejakue bideari lotutako eta gustu zorrotzak dituztenei gozaraziko dizkieten produktu aipagarrienen eta proposamen gastronomikoen inguruko informazioa.
GASTRONOMIA FRANTZIAKO BIDEAN
Logroñoko Udalak utzitako irudia.
Menua Errioxan
Bere plater bereizgarrietako batzuk kardua, patatak errioxar erara eta txuletak xirmendutan erreak dira. Baina Errioxa benetan ezaguna egiten duena nazioartean ezagunak diren ardoak dira.
- Patatak Errioxako erara: patatak txorizoarekin ere esaten zaie; plater tipikoa da, oso erraz prestatzen da eta jende guztiari gustatzen zaio. Patatak, tipula, piperra, piper txorizeroa, baratxuria eta erramu hosto pare bat dira prestatu beharreko osagaiak.
- Bakailaoa Errioxako erara: Errioxako erara egindako patatak bezala, plater honek ere liluratuta uzten gaitu, xumea izateagatik: tipula frijitua, tomatea eta piper gorri eta berdeak dira oinarria, eta haren gainean egosten da bakailao zatia, zartaginetik pasa ondoren.
- Fardelejo: hostorezko postre zaharra, arbendol-ore irinduz edo birrinduz betea, arrautzarekin, azukrearekin eta olioarekin. Hori guztia oliotan frijituta eta azukre-hautsarekin hautseztatuta.
Carrión de los Condeseko Turismo Bulegoak utzitako irudia.
MENUA PALENTZIAN
Nekazari- eta artzain-sukaldaritza tradizionala, erraz prestatzekoak dira, baina ez horregatik zapore gutxiagokoak. Hori da, hain zuzen, Tierra de Camposeko hainbeste artzain eta nekazari estutasun batetik baino gehiagotik atera dituzten zopen eta salden kasua.
- Palentziako zopa askotarikoak: bide bazter honetan zopak prestatzeko mila eta bat moduak benetan deigarriak dira. Honako hauek daude: baratxuri-zopa, baratxuri frijituarekin eta ogi xerrekin; zartagin-zopa, ogi gogorrarekin, txerri gantzarekin, piperrautsarekin eta urdai frijituarekin; eta ‘albada’ deitutako zopa, aurreko osagaiekin, gehi urdaiazpiko serranoa eta piperbeltz beltza.
- Barraskiloak Palentziako erara: salda minarekin, urdaiazpikoarekin, txorizoarekin, pinaziekin eta arrautza xehatuarekin prestatuak, estepako lur hauek eskaintzen dituzten aberastasunetako bat dira.
- Amarguillos: Palentziako gari-soro erraldoiek ematen duten irin bikainak gozokiak egiteko aukera ematen du, hala nola amarguillo delakoak, zeinen errezeta irinean, arrautzan, arbendolan eta azukrean oinarritzen baita.
Lugoko Ostalaritza Elkarteak utzitako irudia
MENUA LUGON
Lugoko probintziak itsas-zerrenda txiki bat baino ez badu ere, itsasotik gertu dagoenez, arrainak eta itsaskiak ugariak dira menuan; horren adibide dira olagarroa prestatzeko modu ezberdinak. Behi-aziendak ere bere onena ematen du, bai haragietan, bai esnekietan, hala nola hain berezkoa den titi-gaztan.
- Galiziako enpanada: barrutik atunarekin, piper gorri eta berdearekin, tipularekin eta tomatearekin betetzen den orea da. Oreari dagokionez, irinarekin, txerri-gantzarekin, legamiarekin, arrautzekin, ardo zuriarekin, oliba-olioarekin, urarekin eta gatzarekin egiten da.
- Olagarroa Galiziako erara: lurraldeko plater nagusienetako bat da, xumea eta erraz prestatzen dena, baina olagarroa egosterakoan trebezia handia behar da. Cacheloak (patata egosiak), gatz lodia, oliba-olio txorrotada ona eta piperrauts ugari bota ohi zaizkio.
- Titi-gazta: eskualdeko beste gutizia bat, behi-esnearekin egina, oritzik gabe, samurretik erdiondua arte heldu daitekeena.